Ozonator – co to jest?

0
1014
Ozonator

Ozonator to urządzenie, które oczyszcza powietrza. Nazywany jest też generatorem ozonu, bowiem powoduje wyładowania koronowe, w wyniku których następuje synteza ozonu. Ozon posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne oraz antywirusowe, dlatego ozonowanie jest skuteczną metodą dezynfekcji.

Ozonator powietrza – zastosowanie

Generatory ozonu początkowo stosowane były jedynie w placówkach służby zdrowia – przychodniach, szpitalach czy klinikach weterynaryjnych. Z czasem urządzenia te zyskały coraz to większą popularność w zakładach przemysłowych, w budownictwie czy hotelarstwie. Obecnie coraz częściej kupowane są także na potrzeby indywidualnych gospodarstw domowych. Ozonowanie jest bowiem skutecznym sposobem na dezynfekcję całych pomieszczeń, poszczególnych przedmiotów czy nawet żywności.

Ozonator jest skutecznym urządzeniem do walki z zanieczyszczeniami, ponieważ dociera nawet w trudno dostępne miejsca i dokładnie je dezynfekuje. Zabija zarówno bakterie, wirusy, jak i różnego rodzaju grzyby, przez co dodatkowo poprawia jakość powietrza w pomieszczeniu. W związku z powyższym idealnie sprawdzi się dla alergików, jak i osób chorujących na astmę. Poprawi jednak komfort oddychania wszystkich domowników. Ponadto jest urządzeniem bezpiecznym, niemniej podczas działania urządzenia w pomieszczeniu niedozwolone jest przebywanie ludzi oraz zwierząt. Po zakończeniu ozonowania należy także przewietrzyć dany pokój i zacząć korzystać z niego dopiero po pewnym czasie.

Ozonowanie żywności

Dość niespotykanym przykładem zastosowania ozonatora może być ozonowanie żywności. Należy przy tym wiedzieć, że innego generatora ozonu używa się do dezynfekcji pomieszczeń, a innego do żywności. ten drugi to niewielkie, przenośne urządzenie, którego zadaniem jest ozonowanie wody. Dopiero woda ta wykorzystywana jest do mycia produktów spożywczych, a zatem do ich dezynfekcji. Najczęściej taki sposób ozonowania wykorzystuje się do czyszczenia warzyw, jednak równie dobrze procesowi można poddać owoce, mięso, jaja, ryby, a nawet kasze, ryże oraz inne suche produkty. Korzyścią płynącą z zastosowania generatorów ozonu do tego typu czynności jest nie tylko usunięcie zarodków pleśni, pestycydów, antybiotyków czy konserwantów, ale również wydłużenie czasu, w jakim żywność jest przydatna do spożycia. Za pomocą ozonatora do żywności można dezynfekować także różne przedmioty używane na co dzień, takie jak sztućce czy lunchboxy, a ponadto akcesoria dziecięce, takie jak smoczki czy gryzaki.

Jeżeli zdecydujesz się na zakup ozonatora, zwróć uwagę, aby wybrać go odpowiednio. Przemyśl także, do czego chcesz używać generatora, w tym do jakiej powierzchni. Zwróć uwagę na wydajność sprzętu, a ponadto pamiętaj, że urządzenie powinno bowiem posiadać wszelkie atesty, dlatego nie warto na nim oszczędzać. Pamiętaj, aby nabyć sprzęt od renomowanej firmy, a przed zakupem dokładnie sprawdź jej opinie. Generatory ozonu ze wszelkimi, niezbędnymi badaniami i certyfikatami bezpieczeństwo możesz nabyć pod adresem https://o3ozon.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here