Serwetki na stół – drobiazg, który powinien znaleźć się w każdej restauracji

0
2118

Elegancki wystrój restauracji to sprawdzony sposób na przyciągnięcie nowych klientów. Jeśli lokal chce takie osoby zatrzymać u siebie na dłużej, zachęcić je do częstych wizyt, każdy element wystroju wnętrza musi ze sobą współgrać, tworzyć przyjazny w odbiorze klimat. Ważne są nie tylko podstawowe elementy wyposażenia wnętrza takiego lokalu, ale także drobne detale, które zwykle bardzo mocno rzutują na odbiór całości. Przykładem takich przedmiotów mogą być ozdobne serwetki, które dekorują powierzchnię restauracyjnych stołów. Jaki ich rodzaj sprawdzi się w restauracjach?

Popularne rodzaje serwetek na stół

Najtańszym i jednocześnie najpopularniejszym rodzajem tego typu produktów są serwetki papierowe, w podstawowej wersji występujące w kolorze białym. W sprzedaży znaleźć można również ich kolorowe wersje, a także odmiany zdobione różnego rodzaju wzorami, a nawet okolicznościowymi grafikami. Ten ostatni typ produktów sprawdzi się m.in. przy okazji świąt lub innych, ważnych i dość specyficznych uroczystości lub wydarzeń. Jedną z odmian papierowych wersji serwetek są ich ażurowe odmiany, które swym wyglądem przypominają tradycyjne koronki. Tego typu produkty charakteryzują się niezwykle wysokim poziomem dekoracyjności, co pomoże podkreślić ekskluzywny, wyjątkowo elegancki charakter danego lokalu lub dużą rangę konkretnego wydarzenia organizowanego w takim lokalu. Alternatywą dla tanich serwetek papierowych są ich flizelinowe, znacznie trwalsze i twardsze wersje oraz wyjątkowo eleganckie, ale i znacznie od nich droższe produkty tekstylne. Te ostatnie najczęściej wykonywane są z materiałów wysokiej jakości, o delikatnej, gładkiej fakturze, w wersji z połyskiem lub mat, w zależności od specyfiki wystroju restauracji oraz rodzaju użytej zastawy stołowej.

Kiedy sięgać po serwetki?

Tego typu produkty powinny znaleźć się na każdym stole, w każdym lokalu, który chce uchodzić za miejsce eleganckie, z klasą. Najczęściej zwija się w je w elegancki rulonik, który zabezpiecza sztućce ustawione tuż przy talerzu. Serwetki układa się również bezpośrednio na obrusie, tuż pod powierzchnią talerza lub filiżanki, chroniąc obrus przed szybkim zabrudzeniem i jednocześnie dekorując całą powierzchnię stołu. Prócz dekoracyjnych wersji tego typu produktów, na stołach powinny znaleźć się również ich wersje typowo użytkowe. Najczęściej są to jednorazowe, dość cienkie serwetki papierowe przeznaczone do otarcia ust lub dłoni po zakończonym posiłku. Zwykle umieszcza się je w specjalnym, dekoracyjnym pojemniku – serwetniku.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here